tisdag, maj 29, 2007

Den tusenåriga tösen

Fällbrostenen, fri bild fån Wikipedia"Jarlabanke lät resa dessa stenar efter sig, medan han levde,
och han gjorde denna bro för sin själ och ensam ägde han hela Täby.
Gud hjälpe hans själ".

Inskription på en av stenarna med anknytning till Jarlabanke, född omkring 1035.

I Dagens Nyheter idag kan man läsa att arkeologer vid utgrävningar i Täby funnit ett välbevarat barnskelett från 1000-talet, vilket anses som unikt, då lämningar efter små barn annars snabbt vittrar sönder. Det är heller inte i övrigt någon "nobody" man hittat, utan vad man tror en späd medlem av Jarlabankes ätt. Om detta stämmer rör det sig om en av landets äldsta kända kristna familjegravplatser, vilket i sin tur kanske innebär möjlighet att med någorlunda sannolikhet individbestämma vissa av de gravsatta - man har nämligen redan tidigare funnit kvarlevor av andra individer på samma plats.
" Vi kan nu anta att alla gravar tillhör familjen Jarlabanke, eftersom den var den första kristna familjen i trakten" säger arkeologen Mats Vänehem till DN. Tänk om man med hjälp av DNA-prov kan hitta anknytning till våra dagars Täbybor...


söndag, maj 20, 2007

Som Sola i Karlstad

Eget foto


Den här gången söker sig statyronden sig utanför Göteborg, för ett nedslag i Karlstad en dag den här veckan när sola visserligen sken en liten stund, men det var ändå gôrkallt, om sanningen skall fram!

Nu är dock, som de flesta känner till, "sola i Kallsta" inte något meteorologiskt begrepp, fast Karlstad de facto faktiskt brukar placera sig bra i SMHI:s solligor. Nej, "sola" lär ha varit en servitris som fick sina kunder på riktigt soligt humör. Hon hette Eva Lisa Holtz, och levde mellan 1739 och 1818, även om en och annan tvivlar på hennes existens, och andra placerar henne i fel tidsålder, som SSU, eller på fel arbetsplats, som Aftonbladet.

Mera trovärdiga källor uppger emellertid att Eva Lisa var värdshusvärdinna i ett Gult Hus på Västra Torggatan i kvarteret Vindruvan. När man gjorde utgrävningar på platsen för några år sedan fann man faktiskt porslin som tros ha använts på "Solas" tid, fast om det bär hennes fingeravtryck lär vi aldrig få veta...

Nu reser sig en nyuppförd galleria på tomten som Eva Lisas förstenade blick riktas emot. Om det är denna vy som får henne att ge fingret låter jag dock vara osagt, det får förbli en hemlighet mellan henne och hennes skapare Herman Reijers! Reijers föddes i Amsterdam 1935, där han gick några år på konstakademi innan han begav sig till Sverige för att tjäna pengar som skogshuggare, men istället kom att bli konstlärare och etablerad konstnär här. Han avled 2001. Statyn av "Sola i Karlstad" kom på plats vid Klarälven framför Stadshotellet 1985, och var en gåva till staden från journalisten Lennart Cedrup.

En senare kollega till Eva Lisa hette Olivia Pettersson. Bland hennes beundrare fanns ingen mindre än Gustav Fröding, men hon nobbade hans frieri. Om Olivias tragiska livsöde berättades det i "Din släktsaga" för några år sedan.