söndag, maj 10, 2009

Requiescat in pace


Requiem aeternam dona eis Domine:
et lux perpetua luceat eis.
Requiescat in pace.
Amen."

"Fader, trygga deras oändliga vila
och låt det eviga ljuset lysa över dem.
Må de vila i frid.
Amen."

(Brahms requiem)


Allt oftare läser man i svenska sammanhang förkortningen "R.I.P." till minne över någon avliden, vilket de flesta ser som en förkortning av det engelska "Rest in Peace". Fast om de (företrädesvis) unga visste att det ursprungligen är en förkortning av en kortbön på latin, "Requiescat in pace", utläst "må han/hon vila i frid" skulle de kanske inte tycka att det låter lika häftigt längre...
(På svenska borde egentligen "V.I.F." passa lika bra, men det låter ju som förkortningen på någon idrottsförening!)

2 kommentarer:

Elin sa...

Här tror jag nog nog att du kan ha fel. Hur många ungdomar är det inte som tatuerar in fraser på latin? När man inte vet mycket mer om romarna än att de hade en mäktig armé och stort inflytande (och dessutom var européer så nu när världen krymper så kan till och med vi nordbor identifiera oss lite med dem)så tycker man att de var ganska häftiga. Se bara på filmer som Gladiator! Alltså tror jag att det är ganska många som skulle uppskatta att veta om vad förkortningen egentligen står för.

V.I.F. skulle ju också lika gärna kunna vara någon slags städmedel så det är nog inte världens hit ;)

Trevlig blogg förresten! Mycket spännande saker du skriver om. Det kan nog hända att jag trillar in här fler gånger :)

Ptr sa...

Trevligt att du hittade hit! Jag är inte så flitig med uppdateringarna, men ser jag att det finns besökare så uppmuntrar det ju alltid till att skriva mer.

Det låter ju hoppfullt med din tilltro om att betydelsen "Requiescat in pace" skulle tilltala ungdomen lika mycket som "Rest In Peace". Du kan säkert ha rätt...

Jo, V.I.F. skulle förstås kunna vara namnet på ett skurmedel (eller Västerås Idrottsförening), men även R.I.P. kan ju ha annan betydelse (som Rocklunda Idrottsplats). Gnuggar man in V.I.F. lika mycket som R.I.P. i folks medvetande så får det nog snart sin självklara betydelse.

Välkommen på återbesök!