fredag, mars 21, 2014

Makeover - inget för ormbunkar!

Inte fullt så gammal ormbunke
Jag, som trivs med att gå i mina gamla paltor och sällan ser någon mening i en förändring av vårgarderoben, har fått hjälp från oväntat håll. Forskare har nämligen hittat fossil från en ormbunke som var samtida med dinosaurierna för 180 miljoner år sedan. Ormbunken, en kungsbräken, blev inkapslad i samband med ett vulkanutbrott i nuvarande Skåne, och forskare kan nu konstatera att den än idag ser ut som den gjorde då. Det är klart att man nu tar chansen att förklara att man är som ormbunken - varför förändra något som i stort sett är fulländat?

torsdag, mars 13, 2014

Ödeshemman

Peppared 12 mars 2014
När husen revs för fyrtio år sedan och och hemmanet blev till ödetomt så lämnades stentrappan och räcket kvar att vittna om fnissande småflickors bara fötter mot trappan och små händer som knappt rörde räcket. De grova arbetskängornas tunga tramp och valkiga nävarnas grepp kring järnrören är för evigt inkapslade, liksom kvinnors lätta steg och vinbärsfläckade handflator efter rensandet i trädgårdstäppan. Och stenarna känns stadiga och räcket ger stöd även för den sentida besökaren.

lördag, mars 01, 2014

Klippsprånget


 Jag har berett plats för en del statyer på min blogg, men "Mannen som bryter sig ur klippan" av Axel Ebbe har inte fått komma till heders förrän nu, vilket är lite märkligt eftersom jag tog den här bilden redan i september 2007. Statyn finns att beskåda i Lundagård i anslutning till Lunds universitet, där den placerades 1918 som en gåva från staden Lund till universitetet med anledning av dess 250-årsjubileum.

När jag sökte efter faktauppgifter om Axel Ebbe så fann jag att trion  Jan Hemmel, Jan Troell och Björn Kjellman just i dagarna håller på att sammanställa en timslång filmdokumentär om denne skånske konstnär och författare som föddes 1868 och avled 1941. Att det var en intressant personlighet förstår man när man läser vad som skrevs i SvD i samband med konstnärens bortgång. "Axel Ebbe var en överraskningarnas man och en mångfrestare. Han skulpterade, målade, etsade, skrev vers på sitt eget skånska tungomål och tryckte dem i dyrbart illustrerade böcker. Han var på en gång en andaktsfull skönhetsdyrkare och en munter skämtare, en hög filosof och en glad livsnjutare. Även om omdömena om hans konstnärliga insats kunna skifta, framstår han som en av de mest egenartade personligheterna i svensk konst på sin tid."

Axel Ebbes skånska förankring framgår inte minst av att hans mer kända verk alla återfinns i Skåne, bland dessa då "Mannen som bryter sig ur klippan". Verket i granit sägs skildra hur människan lossgör sig ur okunskapens mörker.

Själv vill jag när jag ser statyn även associera till myten om guden Mithra(-s), som sades ha fötts som vuxen ur en klippvägg.  I Saint Aubin i Frankrike upptäcktes 1886 en antik staty av Mithra som kanske inte var obekant för Ebbe, som vistades bla. i Paris på 1890-talet. Ser dock ingen annan som dragit några paralleller mellan Ebbes staty och Mithralegenden, så kanske är det bara en tillfällighet.