År 1250 kom Katarina Sunesdotter som nybliven änka efter Erik den Läspe och Halte till Gudhems kloster. Katarina, ur Sverkersätten, hade endast varit gift i sex år med Erik vid hans död, och paret var barnlösa. Katarina lämnade vid Eriks bortgång en stor donation till klostret, vilket även tryggade hennes gravplats där. Hon hade dock uppenbarligen än större ambitioner, för snart hade hon blivit Gudhems abbedissa. Dessvärre blev Katarinas tid i klostret kortvarigt, hon avled redan år 1252.
Gudhems klosters historia är dock äldre än så. Även om det helt klart fanns från 1160-talet så talar vissa källor om att det i själva verket grundats på 1050-talet. Urspungligen tillhörde det Benediktinerna, men anslöt sig senare med påvligt skyddsbrev till Cistercienserorden.
Cistercienserordens moderkloster är Citeaux, grundat i Burgund år 1098. Vård av sjuka, odling av läkeväxter och beredandet av härberge för resande var den huvudsakliga "affärsidén" för den mer profana verksamheten vid klostren, av vilka det fanns 16 (15?) i vårt land, därav 7 nunnekloster. Dessa var vigda till jungfru Marias ära, och i likhet med övriga kloster hade även Gudhem ett altare helgat till jungfrun (det lär f.ö. ha funnits inte mindre än nio altare totalt i klostret!).
Ungefär vid tiden för Gustav Vasas reduktion drabbades Gudhem av vådeld (1529), och därmed börjar förfallet, även om Gustav faktiskt gav tillåtelse till återuppbyggnad.
Vid klostret finns en kyrka, vars rötter går tillbaka till 1100-talet, och den var på sin tid Västergötlands näst största kyrkobyggnad efter Skara. Den blev emellertid nedbränd av danskarna under senare delen av 1500-talet, och vid återuppbyggandet i slutet på samma sekel togs en hel del material från klosterbyggnaderna.
Gudhems kloster är kanske inte så välkänt som Alvastra och Varnhem men är absolut värt ett besök, vackert beläget vid Hornborgasjön. I mitt tycke är klosterruinerna ett av de mer imponerande exemplen på stenanvändning i vårt land, vilket bör berättiga till placeringen här på Stenbiten.
När jag 1997 besökte Gudhem pågick utgrävningar och restaurering (vilket förklarar närvaron av stegen på en av bilderna!). Locket till Katarinas sarkofag är en kopia, då det ursprungliga förvaras på Statens Historiska Museum.
Fotnot: "Ora et labora" är Cistercienserordens valspråk, och betyder "Bed och arbeta".
Källor: Se länkmarkeringar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar