Bokenäsets gamla kyrka (egna fotografier)
Bokenäs gamla kyrka anses vara en av de bäst bevarade av Bohusläns medeltida kyrkor. Man tror att den uppfördes någon gång på 1100-talet, och i likhet med många andra ålderdomliga kyrkor har den uppförts på en tidigare hednisk kultplats. Det iögonfallande trätornet är dock betydligt yngre än kyrkan, närmare bestämt från 1752. Den gamla absidkyrkan var i bruk fram till 1890-talet, men trots att den kom att ersättas av en ny helgedom fick den gamla stå kvar - något vi kan vara tacksamma för idag! Kyrkan har mycket tjocka murar i gråsten, vilket kanske framgår av nästa bild, och det ligger nära till hands att förmoda att kyrkan under sin tidiga historia även kan ha tjänstgjort som försvarsverk i orostider.
En annan detalj som för tankarna till avlägsna tidsålder är det faktum att Bokenäs gamla kyrka helt saknar fönster mot norr, varifrån ondskan troddes komma. Fönstren på de andra sidorna har renoverats och förstorats under årens lopp, men några nya fönster mot norr har inte gjorts.
Av olika skäl kommer den här kyrkoserien inte att uppehålla sig vid kyrkornas interiör och utsmyckning, men avslutningsvis kan jag i alla fall nämna att Bokenäs gamla kyrka har mycket välbevarade takmålningar från 1770, utförda av den tyske konstnären Johan Henrik Dieden.