tisdag, januari 23, 2007

Ett tempel för fiskdyrkare

Feskekörka (eget foto)
Fiskförsäljningen har av naturliga skäl alltid varit en viktig och omhuldad näringsgren i Göteborg, och från 1800-talets mitt förlades denna kommers till Rosenlund. Fiskebåtarna kunde på den tiden gå upp i kanalen och lägga till direkt vid försäljningsplatsen, något som fortfarande var möjligt fram till mitten av 1900-talet f.ö.

Efter några decennier började det stå klart att verksamheten borde bedrivas under tak, och 1870 ställdes kapital till förfogande från de fonderade medlen efter Sven Renström för att ett bygge skulle komma till stånd. Victor von Gegerfeldt (1817-1915), stadsarkitekt i Göteborg och en av sin tids mest ansedda inom sitt gebit fick det hedersamma uppdraget att rita "Göteborgs Stads Fiskhall", som byggnaden ursprungligen hette. Arkitekt von Gegerfeldt förespråkade något som kallades stavtriangelprincipen, och trots att han inte var någon kyrkoritare kan man spåra medeltida influenser från gotiska stenhelgedomar och norska stavkyrkor i Fiskhallens utformning, så att den rätt snart i folkmun fick namnet Feskekörka föll sig ganska naturligt! (Göteborgarna har ju utvecklat en viss förkärlek för att sätta smeknamn på stadens mera framträdande byggnader.) Någon kyrka har det förstås aldrig varit, även om det faktiskt lär ha skett en del vigslar i byggnaden under årens lopp.

Feskekörkans handlare har på senare år gett uttryck för en viss bitterhet över att man numera mest uppskattas av turisterna medan stadens egna fiskälskare sviker, och byggnaden har ofta framställts som näst intill hälsovådlig att arbeta i. Ingen av dessa skönhetsfläckar förhindrar dock det faktum att göteborgarna älskar sin kära "feskekörka"!

P.S. Hoppas att det räknas mig tillgodo att jag inte drog den där gamla vitsen om stockholmaren och räkorna...


(Eget foto)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter,
Feskekörka är en byggnad som jag hoppas skall få vara kvar så länge det går. Den är vacker och en riktig kulturbyggnad i Göteborg.
Jag hade ett förtroendeuppdrag vid Rosenlund, en period i livet.
Inte i "det lätta gardet" utan något mer seriöst - i taxeringsnämnden i skattemyndighetens lokaler.
Så där har man varit några gånger..

Tänk att man hört så mycket om Renströmska baden och aldrig funderat på vem som var Renström.
En värmlänning såklart :)

Nu töar det bort här och snödjupet närmar sig 1 dm.

Ha det fint - Eivor

Ptr sa...

Hej Eivor, trevligt att Du hittat över hit! Feskekörka är absolut något för oss att vara rädda om, den är ett varumärke som är minst lika viktig för Göteborg som Poseidonstatyn t.ex.

Sven Renström var en fascinerande personlighet, och han är en av många mecenater som betytt så mycket för staden.

Snön på den här sidan Göteborg har töat bort, och nu väntar det tydligen mildväder en bit in på den kommande veckan. Inte mig emot!

Ha det bra!

Peter