söndag, januari 28, 2007

Skörstorps kyrka - "rund som en ost"

Skörstorps kyrka (Eget foto)
På Gerumsbergets sydsluttning längs väg 193 mellan Falköping och Tidaholm ligger Skörstorp, en liten ort med endast cirka åttio innevånare. Bygden, som numera hör till Falköpings kommun, har sin historia ända tillbaka i "Hedenhös" - bland annat kommer Sveriges äldsta bevarade klädesplagg, Gerumsmanteln, från dessa trakter.

Redan på 1100-talet uppfördes här den rundkyrka som är den enda kvarvarande av sitt slag i Skara stift och av en typ som det inte finns så många av i norden - enligt uppgift känner man till tretton totalt (varav flera förstörda) i Sverige och sju befintliga i Danmark (varav hela fyra på Bornholm). Att man uppförde runda kyrkor kan möjligen ha berott på att de var en tillgång i krigstid genom sin utformning, men huvudsakligen tros byggnadstypen helt enkelt ha blivit ett mode under tempelriddarnas epok (kuriosa: i boken Da Vincikoden förekommer en
rund korsriddarkyrka).
k

Redan från mitten av 1600-talet tillkom detaljer som dessvärre förändrade Skörstorps kyrkas tidigare rena exteriör. Tornombyggnad (den gamla överdelen tros ha raserats), barockport, kor och sakristia, ursprungligen gravkor för ätten Spens, har givit en annorlunda profil åt kyrkan, och dessutom renoverades den hårdhänt såväl 1899 som 1935. Men låt inte detta avskräcka dig om du har vägarna förbi Skörstorp - den lilla "nästan runda" kyrkan är absolut värd ett besök även i sin nuvarande utformning!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen,

Det var en väldigt vacker och ovanlig kyrka.
Jag har planerat in en del ställen att se till sommaren och det är i denna trakten bl.a.
Jag vill också åka till Simsjön och se Ryttmästarbostället där.
Det är alltid bra med lite tips på sevärdheter.

Hej från Eivor

Ptr sa...

Skörstorp är en väldigt ljus kyrka, och en av de minsta jag varit inne i! Konstigt nog lyckades man klämma in en läktare vid renoveringen 1899, men den revs 1935...

Det finns flera intressanta saker att se i de här krokarna, om vi håller oss till kyrkorna så tror jag att du redan tänkt dig till Kungslena, och ett annat "måste" är Suntaks gamla kyrka!

Hälsningar

Peter

Anonym sa...

Har du et bud på, hvordan diameteren er på kirken, indvendig og udvendig? Jeg har selv været der, men havde ikke målebåndet med.

Ptr sa...

Nej, tyvärr har jag heller inga uppgifter om mått. Men du kan kanske ta hjälp av Riksantikvarieämbetets hemsida (RAA), där det finns en ritning med måttskala. Lycka till!


http://www.bebyggelseregistret.raa.se/cocoon/bbr/byggnad/sammanfattning_historik_desc.html?byggnad_id=21400000426495