fredag, juni 28, 2013

Istidens tomma ögonhålor

(Klicka på bilden för större format)

Häromveckan skrev jag lite om de "små jättegrytorna" i Mölndalsfallen, och jag nämnde då att det finns större gropar i kommunen. Sedan dess har jag hunnit att förnya bekantskapen med de mest kända av dessa, grytbildningarna i Gunnebo (längs Pixbovägen). Det är en serie av åtta urgröpningar som bildar en "canyon", som en tidigare skildrare (Trettondahl 1965) träffande kallat det. Den största av groparna är uppskattningsvis drygt tre meter djup.

 Grytorna bildades när trakten befriades från inlandsisen för omkring 14000 år sedan. I takt med att vattnet strömmade till kom dock grytorna därefter att hamna under vattnet i en postglacial sjö, där de beräknats ha vilat i tusentals år innan de åter kom över ytan. Detta kan ha inträffat för c:a 10.000 år sedan, då den dåvarande stora sjön bröt sig igenom bräckan där nuvarande Mölndalsfallen ligger och sökte sig mot "Askimsfjorden" (Larsson 2013). Fjorden sträckte sig vid den tiden in över vad som i våra dagar är centrala Mölndal.

På senare år har åtminstone fyra "nyupptäckta" grytor i kommunen dokumenterats (Gahrn 1989), varav den största, belägen sydost om Sisjön, är 450 cm djup och 396 cm bred. Sannolikt väntar ytterligare grytor på att bli upptäckta, många kan med tiden ha fyllts med jord och grus.

Mer att läsa om grytorna:
Trettondahl, Edvin: "Jättegrytorna i Gunnebo", Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 1965
Gahrn, Lars: "Fyra nyupptäckta jättegrytor", Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 1989
Larsson, Lasse, "Stensjön. Från Stålloppet till Tornvillan", Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 2013   

Fotnot: en tidig dokumentation gjord av geologen A.J. Erdmann lär också finnas,  "Jättegrytorna vid Gunnebo (VA öfversigt, Årg. 9, 1852: [No 40], s. 23S—239)."

Inga kommentarer: