måndag, november 14, 2005

I väntan på Enza



I had a little bird,
Its name was Enza.
I opened the window,
And in-flu-enza.


Bara några hundra meter från den plats jag nu sitter grävde man för ett halvsekel sedan fram en fågelpil ur dyn när man breddade ett dike. Någon gång för årtusenden sedan sökte den förgäves sitt mål, och den kan stå som symbol för människans förhållande till fåglarna långt fram till modern tid - fågeln var ett jaktbyte helt enkelt.

Fågeljakt? Vitlycke. (Eget foto.)



Ändå tror jag att människorna redan på jägarstenåldern med samma förundran som vi höjde blicken mot skyn inför ropen från en norrsträckande tranflock. Men varifrån trodde man att fåglarna kom? Ja, salig Carl von Linné trodde att svalorna övervintrade på sjöbotten, och t.o.m. Strindberg var benägen att tro på Linnés hypotes. Även om vi kanske drar på munnen åt den vidskepelsen är dock faktum att vi än i denna dag vet vi inte exakt var alla våra flyttfåglar har sina vinterkvarter.

Men visst har har något hänt i vår relation till fåglarna! På Gustav den III:s tid utgick en slant till den som sköt årets första lärka och överlämnade den till konungen. I en fotnot till en dikt om lärkan i Allers Familjejournal 1864 kunde man läsa:

"Afser bruket vid hofvet att betala en dukat för den första skjutna lärka som presenterades derstädes. Detta bruk -- eller missbruk -- afskaffades af konung Oscar, men tyvärr fortlefver ännu här och der den omenskliga ifvern att skjuta vårens budbärerska så fort hon slår sin första drill i skyn".

Idag får den första lärkan ett betydligt varmare och vänligare mottagande! Kort sagt har vårt förhållande till fåglarna förbättrats (bortsett från att vi ofta förstör deras häckningsområden, bygger hinder i vägen för deras flyttvägar, förgiftar dem och fortfarande jagar dem...). Enstaka märkligheter har visserligen förekommit, som när Ingrid Segerstedt-Wiberg på ledarplats i GP någon gång på 70-talet uttryckte oro för att fåglarna kunde medföra radioaktiv smitta på sina flyttningar. "Trams!" tyckte vi då, och tycker vi väl fortfarande, men nu kanske flyttfåglarna åter börjar ses med misstänksamma blickar.

H5N1- ett virus som smittar mellan fåglar, och en formel som sprider skräck bland människor! Kommer inte flyttfågelflockarna längre att upplevas som samma löfte om sol och värme som de tidigare gjort? Kanske kommer de att bemötas med samma avoghet som andra invandrare till vårt land fått vänja sig vid...

21 september 2005




Inga kommentarer: