torsdag, november 10, 2005

Stensommar (6): Verkliga veteranfordon!


Lars-Erik Nilsson är professor emeritus och en klarsynt person. När han för cirka tjugo år sedan blev ombedd att skriva ett kapitel om vägarnas historia i vårt land fann han snart något intressant. Vad som även arkeologer av facket ansett vara solsymboler och "kosmologiska tecken" visade sig i fler fall än någon tidigare insett uppenbarligen vara vanliga hjul!

Bland det mest revolutionära i Nilssons rön var att han fann avbildningar på våra hällar av en vagn som man tidigare trott blivit uppfunnen i Kina långt senare. Nilsson anför att ristningarna visar att en del vagnstyper var förvånansvärt avancerade. Han menar också att några motiv som förr ansetts vara avbildningar av mystiska solkulter på hällristningarna i själva verket föreställer hjultillverkning.

Nilsson var dock inte först med att identifiera vagnar och hjul på hällarna. T.ex. uppmärksammade en amerikansk diplomat på resa i vårt land på 1880-talet att det på hällristningarna vid Backa utanför Brastad fanns en bild av ett tvåspann dragande en vagn försedd med ekerhjul. Hällens huvudfigur, den s.k. Skomakaren, tros vara inknackad ungefär 1200 år f.Kr., och om vagnristningen är samtida är den alltså gjord för 3200 år sedan. Där ligger Du i lä, Pelle Pettersson!




Volvos föregångare? foto från juli-05

24 juli 2005

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.