torsdag, november 10, 2005

Stensommar (7): "Här går vägen till Uddevalla!"

Våra sommarutflykter fortsätter i stenens tecken, och den här gången går vägen mot Bohuslän, i dubbel bemärkelse! Vi lämnar den monotona E6-lunken och viker istället av mot Ljungskile på länsväg 167 från Stenungsund, och befinner oss i och med detta på den gamla rikstvåan. "Här går vägen till Uddevalla", sjöng ju Thore Skogman en gång i tiden, och på den vägen är det. Dock
har denna förr så livligt trafikerade vägsträckning numera sjunkit in i en ändlös törnrosasömn, fast här och där efter vägen syns minnen från den forna storhetstiden i form av nedlagda bensinmackar och affärer.

I Grinneröd, någon mil innan Ljungskile, har vi nått vårt mål. Vi tar av vid skylten där det står "vägminne", och styr strax därefter in på Sveriges första byggnadsminnesförklarade väg. Här finns nämligen en fyrahundra meter lång stump av den gamla rikstvåan bevarad, fortfarande belagd med gatsten, precis som större delen av den dåtida rikstvåan genom Bohuslän var. Just detta vägavsnitt ersattes av en ny sträckning på 1960-talet, och därmed blev det aldrig aktuellt att bryta upp eller asfaltera över gatstenarna. I slutet av förra seklet insåg man det unika i den här vägbiten med sin beläggning från trettiotalet, och det slutade alltså med att vägen kulturminnesförklarades (1998).

Även mjölkpallarna med sina flaskor är numera museala, de här flaskorna kommer f.ö. från Hällesåker, på gränsen mellan Västergötland och Halland. Det slumpar sig så att de har skänkts hit av "släkten"- fast det är nog en helt annan historia...




PS: eftersom detta inlägg fortfarande tillhör de mest besökta på den här bloggen så kan jag även tipsa om ett inslag i K-märkt från 1995, där programledarna Bengtsson och Willis hade märkligt svårt att leta sig fram till den här vägstumpen. Inlägget finns att beskåda på SVT:s "Öppet arkiv". Intressant är att man i programmet lobbade för att vägsträckan borde kulturminnesskyddas, och tre år senare skedde alltså detta genom en en byggnadsminnesförklaring. (Uppdaterat 130530.)

Inga kommentarer: