torsdag, november 10, 2005

Stensommar (2): Riksdiket

Idag är det bara en minnessten vid bäcken som minner om dess forna betydelse. Annat var det förr, då hertig Karl, senare Karl IX, slöt upp på ena sidan bäcken med sin delegation, medan danskarna stod på andra sidan med Kristian IV i spetsen. Vi befinner oss vid Flabäck på gränsen mellan det dåtida Danmark och Sverige. Nu är det bara en fiktiv gräns mellan socknarna Kållered och Lindome i Mölndals kommun.

Tre gånger hölls här möten mellan Sverige och Danmark - 1591, 1601 och 1603, och det var på vippen att freden vid Brömsebro 1645 hade blivit freden vid Flabäck. Vid de tre riksmötena bodde den svenska gruppen i Vommedal i Kållered, medan danskarna bodde i Kungsbacka eller dess närhet. En kuriositet med den här biten av riksgränsen är att den inte blev slutgiltigt uppdelad förrän vid ett jordförvärv 1957, då man upptäckte att ett stort markområde glömts bort vid tidigare gränsdragningar! Därmed blev riksgränsen fastställd cirka tusen år efter att danskar och svenskar först började staka ut riksgränsen med stenar (fast den slutgiltiga dragningen saknade förstås politisk betydelse...).

Vad avhandlade man då vid de tre mötena? Ja, krig givetvis, alltid var länderna inblandade i några stridigheter någonstans! Vidare diskuterade man lappmarksfrågan och tullfrihet, samt irritationsmomentet att danskarna använde trekronorsymbolen i sitt riksvapen. Det sista mötet blev också det viktigaste. Man stod på randen till krig, och kung Kristian vägrade att tillmötesgå svenskarnas krav på en fredsgaranti. Det blev istället det danska riksrådet som räddade situationen genom att ge fredslöfte, och i april 1603 slutade så det sista riksmötet mellan länderna i Flabäck.

Det höll alltså på att bli ytterligare ett möte 1645, då bl.a. Axel Oxenstierna ville förlägga den svensk-danska förhandlingen till Flabäck. Istället möttes man i Brömsebro, då ju danskarna fick lämna Halland till Sverige på 30 år, vilket vid Freden i Roskilde 1658 ändrades så att Halland permanent kom att tillhöra Sverige. Därmed förvandlades den lilla bäckövergången i Kållered från en internationell mötesplats till en bäck, vilken som helst. Men än idag kan man gå i den gamla hålvägen som trampades upp av hästforor på väg mellan de båda rikena, och i grannskapet vittnar även fornborgar och hällkistor om en historia långt före att Sverige och Danmark var bildade som nationer.



Idag ruvar Flabäck på minnen från fornstora dar.
Förr låg Danmark på andra sidan hällen - ingen
Öresundsbro precis...


19 juli 2005

Inga kommentarer: